Начало

 -> 

Турнирът

      В три поредни години (2012-2014) България  е домакин на едно от най-големите състезания в световния женски тенис. Турнирът на шампионките на WTA за 2012 г.  се проведе от 30 октомври до 4 ноември в новата многофункционална спортна зала "Арена Армеец София", която е с капацитет 12 000 места. В състезанието, наричано още "малкия мастърс", имат право да участват осем тенисистки - шест печелили през годината турнир на асоциацията според класирането им в световната ранглиста и две с "уайлд кард".

Форматът включва групова фаза с общо 15 срещи, полуфинали и финал. Наградният фонд е 750 хиляди долара. Първата победителка в София стана Надя Петрова.

През 2013 година състезанието беше от 29 октомври до 3 ноември и беше спечелено от Симона Халеп.

Турнирът бе учреден от WTA през 2009 г. и първите му три издания са в Бали (Индонезия). През миналата година шампионка стана Ана Иванович (Сърбия), а в първото издание титлата спечели Араван Резаи (Франция). Сред участничките личат имената и на Даниела Хантухова (Словакия), На Ли (Китай), Саманта Стосър (Австралия), Марион Бартоли (Франция), Алиса Клейбанова (Русия), Янина Викмайер (Белгия), Шахар Пеер (Израел) и т.н.

"Този турнир е невероятна възможност за България. Той се отразява от всички най-големи световни медии и това ще има положителен ефект върху имиджа на столицата София и на страната ни. За българските любители на спорта също ще бъде уникален шанс да наблюдават на живо някои от най-големите звезди на световния тенис“, заяви президентът на БФТ Стефан Цветков. Според него кандидатурата ни е успяла с решаващата роля на премиера Бойко Борисов, който изрази силна подкрепа към организирането на подобно състезание при срещите си в София с президентите на европейската тенис асоциация Жак Дюпре и на международната федерация Франческо Ричи Бити.

"Това е уникално постижение за България и за българския тенис като цяло. Изключително съм щастлива. Ще направя всичко възможно да зарадвам родната публика на турнира в София", така първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова коментира новината за домакинството на България на Турнира на шампионките.

-->