20 тенисистки са играли на TOC

11.03.2012
20 тенисистки са играли на TOC

Точно 20 са тенисистките, които са участвали в трите издания на Турнира на шампионките (ТОС). В София, в „Арена Армеец”, от 30 октомври до 4 ноември, ще видим и нови имена, и звезди, играли вече на престижното състезание.

Любопитен факт е, че няма състезателка, която да е взела участие и  в трите турнира в Бали, Индонезия. Това е лесно обяснимо заради регламента. Могат да попаднат тенисистки, спечелили поне една купа през сезона от състезание от категория International. Организаторите имат право да дадат и по две покани, т. нар. „уайлд кард”.

Така на дебютния ТОС през 2009 година с покана игра ветеранката Кимико Дате-Крум. По онова време японката беше №101 в света, но попадна в състезанието като представителка на Азия.

Тенисистка с покана е печелила Турнира на шампионките. Това направи миналия ноември Ана Иванович. Белградчанката преодоля Роберта Винчи и Надя Петрова, за да се класира на финала на Commonwealth Bank Tournament of Champions. Иванович победи Анабел Медина Гаригес с 6:3, 6:0 и за втори пореден път спечели състезанието в Бали.

С по две участия в турнира, освен двете финалистки от 2011 г., са Марион Бартоли, Янина Викмайер, Кимико Дате-Крум, Даниела Хантухова, Забине Лизицки и шампионката от 2009-а Ареван Резаи.

Французойката Бартоли, финалистка от първото издание, е единствената тенисистка, която е играла в рамките на един сезон и в Турнира на шампионките, и в заключителния WTA Championships. Миналата година Марион беше резерва в Истанбул. Тя влезе в игра в последния мач в групата и дори победи Виктория Азаренка с 5:7, 6:4, 6:4. Буквално на другия ден Бартоли отлетя за Индонезия, където беше поставена под номер едно. Там тя се отказа на четвъртфинала срещу Гаригес след 6:4, 6:7(7) и 0:1.

С концентрирането на двата заключителни турнира на WTAна Балканския полуостров – в Истанбул и София, в две последователни седмици не е изключено през 2012 година и в „Арена Армеец” да се появи звезда, играла и в зала „Синан Ердем”.

 

Всички участнички в Турнира на шампионките

2009 г.

Марион Бартоли

Шахар Пеер

Магдалена Рибарикова

Саманта Стоусър

Агнеш Савай

Мария Мартинес-Санчес

Янина Викмайер

Анабел Медина Гаригес

Кимико Дате-Крум

Ареван Резаи

Забине Лизицки

Мелинда Чинк.

 

2010 г.

На Ли

Кимико Дате-Крум

Анастасия Павлюченкова

Ана Иванович

Даниела Хантухова

Янина Викмайер

Алиса Клейбанова

Ареван Резаи

 

2011 г.

Ана Иванович

Анабел Медина Гаригес

Забине Лизицки

Надя Петрова

Пън Шуай

Роберта Винчи

Даниела Хантухова

Марион Бартоли.

-->