Начало

 -> 

София

 -> 

Паметници

София пази много ценни паметници от отминалите велики епохи. Разхождайки се из столицата, туристите могат да видят експонираните останки от Източната порта на Сердика - Средец, датиращи от периода ІІ - ХІV в. Останките се намират в подлеза между Президентството и Министерския съвет, а около тях има множество магазинчета, откъдето могат да се купят традиционни български сувенири и розова вода.

   Една от най-старите църкви в столицата е базиликата „Св. София”, строена по времето на византийския император Юстиниан (527 – 565 г.). Тя е била главен храм на средновековния град, а през османското владичество е превърната в джамия. В непосредствена близост до „Света София” се намира храм-паметникът „Св. Александър Невски” - един от символите на столицата. Храмът е построен през 1912 г. по проект на руския архитект Александър Померанцев. Камбанарията му се издига на височина от 53 метра, има 12 камбани, а най-тежката от тях е 10 тона. Това е едно от любимите места на туристите - поклонници в София, самата сграда на храма може да побере около 5000 души, като на големи християнски празници площадът около храма се изпълва с вярващи. В криптата на „Св. Ал. Невски” се намира експозицията с православно изкуство. Точно срещу храма е разположена Националната галерия за чуждестранно изкуство, която често е домакин на изложби на световноизвестни творци.

   Най-старият храм в София е ротондата „Св. Георги”. Смята се, че е построена през ІV в., по времето на управлението на император Константин Велики. Съвсем близо до ротондата, в подлеза, водещ към метростанция „Сердика”, се намира храмът „Света Петка Самарджийска”, строен през ХІ в. Друга християнска забележителност в района е католическата катедрала„Свети Йосиф”. Разхождайки се в района, туристите не биха могли да пропуснат и джамията „Баня Баши”, строена през ХVІ в. Недалеч оттук се намира и Синагогата, в която има и музей. Едва ли има друг град в Европа, в който толкова близо едно до друго да са разположени религиозните средища на източноправославни, католици, евреи и мюсюлмани. Наблизо могат да бъдат видени още останки от древни времена, както и сградата наЦентралната баняХалите, храмът „Света Неделя”. Срещу „Св. Неделя” се намира сградата наБогословския факултет, където се помещавава Националният църковен историко-археологически музей. Сред забележителностите на града са още Лъвов и Орлов мост, Руски паметник, паметникът на Васил Левски (борец за освобождението на България от османско владичество през XIX век).
   В района с религиозните забележителности и точно срещу Президентството се намира Националният археологически музей. В него се съхраняват едни от най-ценните съкровища, откривани в България.
 

Шедьоврите на българското изобразително изкуство могат да бъдат разгледани в Националната художествена галерия, разположена в сградата на бившия царски дворец. Тук се помещава и Националният етнографски музей. Съвсем наблизо се намира и Националният природонаучен музей, в който се съхраняват препарирани изключително ценни и дори изчезнали вече растителни и животински видове. Точно до музея се намира Руската църква „Св. Николай”, която впечатлява с архитектурата си.      Народното събрание, паметникът на цар Освободител и сградата на Софийския университет„Св. Климент Охридски” също са определяни като едни от символите на София. Безспорно една от най-красивите сгради в София е тази на Народния театър „Иван Вазов”.
   В полите на планината Витоша, в квартал Бояна, се намира Националният исторически музей, който съхранява исторически паметници от праисторията до наши дни. Това е музеят с един от най-големите фондове - над 700 000 паметници на културата. Близо до музея се намира и Боянската църква - един от българските паметници на културата, включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.
В столицата има още много музеи – Политехническият музей, Антропологичният музей, Музеят на спорта и др.
 

   Като столица на България, София непрестанно е домакин на множество културни, музикални, спортни и други събития. ВНационалния дворец на културата, на стадионите и в големите зали в града се провеждат много концерти на известни групи и изпълнители. Дворецът през май и юни се оживява от изпълненията на участниците в Международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Многобройните театри и галерии в София предлагат интересна и разнообразна програма.
   Градът е сред предпочитаните дестинации за конгресен туризъм и изложения - множеството конгресни центрове предлагат разнообразни възможности. Националният дворец на културата, например, често е домакин на бизнес форуми и изложения.
   В София са съсредоточени и едни от най-престижните и големи учебни заведения – университети, колежи, средни училища, които предлагат модерно и стабилно образование в области като архитектура, медицина, хуманитарни науки, инженерни науки, музика и хореография, приложни изкуства и много други.

 

   В околностите на София – главно в близките планини Витоша, Лозенска и Стара планина, през вековете са издигнати много манастири, които формират така наречената Софийска света гора. Комплексът е обединявал много манастири, които са играели ролята на културни средища и са съхранявали българския дух в епохата на османското владичество. Днес достъпни са Драгалевският, Лозенският, Германският, Кремиковският, Черепишкият, Осеновлашкият и други манастири.

-->