Начало

 -> 

Турнирът

 -> 

История

   Историята на турнира на шампионките започва през 2009 г. Първото издание е в курорта Бали в Индонезия от 4 до 8 ноември като част от календара на женската асоциация. Приема името на спонсора  и се нарича Commonwealth Bank Tournament of Champions  на участие получават  10 от най-високо поставените в световната ранглиста тенисистки, които са с Право печелили поне един турнир през годината и които не участват на сингъл във финалния за годината турнир Sony Ericsson Championships в Доха, и още две състезателки с "уайлд кард". 12-те тенисистки са разделени в групи по три с мачове всяка срещу всяка, после полуфинали на пряка елиминация и финал. Наградният фонд е 600 000 долара с възможност за бонус от 1 милион евро за тенисистки с поне 3 титли на турнири от категорията International при победа и в Индонезия.


  Вторият турнир събира осем най-високо поставени в световната ранглиста жени, които получават право за участие с възможност да бъдат заменени със състезателки с "уайлд кард" по техен избор и с възможност, ако състезателка с три титли през сезона спечели Commonwealth Bank Tournament of Champions, да си тръгне с един милион бонус. Провежда се с пряка елиминация в първи кръг и впоследствие разпределение на местата от 1-о до 4-о. Турнирът замества този от III категория на WTA в Бали.

От 2012 до 2014 година Турнирът се провежда в София при голям успех. В България дойдоха имена като Ана Иванович, Каролине Вожняцки, Симона Халеп, Надя Петрова, Саманта Стосър, Даниела Хантухова, Ализе Корне, Доминика Цибулкова и др. И в трите издания с "уайлд кард" участва българската тенис звезда Цветана Пиронкова.

Финали

2009 г.: Араван Резаи (Фр) - Марион Бартоли (Фр) 7:5 и отказ

2010 г.: Ана Иванович (Сър) - Алиса Клейбанова (Рус) 6:2, 7:6 (7:5)

2011 г.: Ана Иванович (Сър) - Анабел Медина Гаригес (Исп) 6:3, 6:0

2012 г.: Надя Петрова (Рус) - Каролине Вожняцки (Дан) 6:2, 6:1

2013 г.: Симона Халеп (Рум) - Саманта Стосър (Авл) 2:6, 6:2, 6:2

-->