Начало

 -> 

Билети

 -> 

Тенис етикет

"Уважавай всички хора и събития на тенис корта" - това е най-основното правило на поведение за тенисистите, а също така и за зрителите.


Не е трудно да бъдеш фен на тениса, но не е много лесно да бъдеш компетентен тенис зрител. Това включва не само познаване на сложните правила в тениса, но също и някои традиционни практики по време на мачовете.

 

1. Вие трябва да минете проверка за сигурност, ако носите чанта. Не е позволено да се внася багаж с особено големи размери. По време на големите открити първенства по тенис зрителят, който носи чанта, трябва да премине през входа за проверка на сигурността и чак тогава може да седне на място си, ако не носи опасни неща вътре.


2. За сигурността на тенисистите и зрителите не е позволено да се внасят стъклени бутилки и консервни кутии. Можете да вземете в залата само безалкохолни напитки в меки опаковки. Всички предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие ще бъдат конфискувани.

3. Някои електронни устройства също попадат в списъка с непозволените за внасяне предмети, включително телевизиор, радио и компютър. Шумове от телевизията и радиото могат да повлияят върху представянето на играчите. В допълнение не е позволено за бебета, тъй като техният шум е неконтролируем. С една дума, за да спестите излишни проблеми и времето си, не носете никакви забранени предмети, когато влезете на трибуните.

4. Трябва незабавно да заемете мястото си, щом мачът започне.


(1) По време на мача играчите сменят своите полета и правя кратка почивка след определени геймове. Обаче след първия гейм играчите само сменят полетата си и нямат имат почивка, така че в този момент не се допуска да влизат зрители, останали навън. В края на определени геймове, като 3-ти, 5-ти  и 7-ми или след сет зрителите трябва да заемат местата си възможно най-бързо с помощта на уредник. Ако все още не може да намерите мястото си, когато започне играта, вие трябва да се спрете там, където сте, и да продължите да търсите мястото си едва когато играчите сменят полето си следващия път. Не може да ставате и да се разхождате насам-натам по време на игра.


(2)Когато гледате от трибуните, трябва да намерите мястото си преди началото на срещата и да не спирате на пътеката или да седите на парапета, докато гледате мача. Когато гледате мач на място без трибуни, трябва да седите зад мрежата, която спира топките и никога да не навлизате в състезателната зона.

(3) В случай, че се играят има няколко мача на различни кортове по едно и също време, и ако искате да гледате мач на друг корт, трябва да се преместите незабележимо зад предпазната линия, след като точката е завършена.

5. Когато играта започне, трябва да пазите абсолютна тишина. Да не се яде, да не се говори, да не се вдига шум, или да се произвеждат звуци , който могат да повлияят на играчите или на други зрители. Не забравяйте да изключите мобилния си телефон или да го настроите да вибрация или без звук.

6. След началото на мача можете да започнете да окуражавате или да възклицавате само след като точка е приключила.

7. Не говорете на съдиите или играчите по никакъв повод по време на мач, включително не задавайте въпроси за резултата и не изразявайте разногласието си със съдийско решение.

8. Ако хванете топка, долетяла от корта, можете да я хвърлите обратно, но само след като точката е завършена. Никога не хвърляйте топката към корта по време на игра, за да не пречите на мача.

9. Ако искате, може да правите снимки по време на игра, но никога не използвайте светкавица.

10. Забранено е да се пуши в залата.

-->