Шест номер едно са играли в България

18.03.2012
Шест номер едно са играли в България

В края на октомври в София ще пристигне част от елита на женския тенис, за да участва в Tournament of Champions. Все още можем само да гадаем кои точно от звездите ще извоюват право да играят в „Арена Армеец”.

 

Но в България вече са били много именити тенисистки. Шест от общо 21 състезателки, оглавявали световната ранглиста на WTA са играли по нашите кортове в турнири за жени или в демонстративни състезания. Четири от последните пет тенисистки, ставали номер 1, са се подвизавали в София и Пловдив.

 

Началото е положено през 1995 година. Тогава в София пристига Аранча Санчес-Викарио за двубоя България – Испания от първи кръг на Световната група на Фед къп, който се игра на 22 и 23 април. Два месеца по-рано – на 6 февруари, Аранча е оглавила ранглистата за първи път.

 

На турнира Фед къп в Пловдив през 2006 г. идват три момичета, които след това ще станат водачки в класацията. Това са Ана Иванович, която играе с отбора на Сърбия, Каролине Вожняцки с Дания и актуалната номер 1 Виктория Азаренка, която води Беларус.

 

Година по-късно, на същия турнир и пак в Пловдив, лидер на Сърбия е Йелена Янкович, която на 11 август 2008 година оглавява ранглистата.

За бенефиса на Магдалена Малеева в София през април 2006 година пристига Мартина Хингис, която е била на върха на женския тенис в продължение на 209 седмици. Знаменитата швейцарка игра демонстративни срещи.

За същото събитие в Зимния дворец дойдоха и две тенисистки, оглавявали ранглистата на двойки. Това бяха Наташа Зверева и Лизел Хубер.

 

През февруари 2012 бившата номер едно Жустин Енен пристигна в столицата на България, за да открие лагера на най-добрите български тенисисти до 12, 14 и 16 години в зала "София". Белгийката обаче вече прекрати кариерата си и затова не я поставяме в броя на лидерките в ранглистата.

 

Три състезателки, достигали до подножието на върха – до номер 2, също са били на турнири в София. Първа прави това Кончита Мартинес. Тя играе в София през август 1988 година и печели първа титла в кариерата си. За втори път великата испанка идва за споменатия вече двубой за Фед къп през 1995 г. Третото гостуване на шампионката от „Уимбълдън” Мартинес беше на бенефиса на Маги.

 

Рускинята Анастасия Мискина е водачка на турнира за жени в София през 1999 г. Тя отпада на четвъртфинал. Пет години по-късно Мискина печели „Ролан Гарос”, а после става и номер 2 в света.

 

Петра Квитова идва на същия турнир в София през септември 2008 година. Левичарката от Чехия е трета поставена, но също стига само до четвъртфинал. Миналата година Квитова триумфира на „Уимбълдън” и завърши сезона като втора в ранглистата на WTA.

 

Надяваме се от 30 октомври до 4 ноември по време на Турнира на шампионките броят световните номер едно, играли у нас да се увеличи.

 

Любомир Тодоров

-->