Китайката Цзе Чжън е първата тенисистика по "Пътят към София"

09.01.2012
Китайката Цзе Чжън е първата тенисистика по "Пътят към София"

Китайката Цзе Чжън триумфира с титлата от турнира в Оклънд (Нова Зеландия). 28-годишната тенисистка се наложи във финала над Флавия Пенета (Ит) с 2/6 6/3 2/0 и отказ за италианката. Така Чжън стана първата тенисистка, която се отправи по "Пътя към София".
 

Както е известно, в Турнира на шампионките на WTA в София през есента имат право да участват шестте състезателки с най-предно класиране в световната ранглиста от тези, които са спечелили поне един турнир от сериите International на WTA през годината. Останалите две места в надпреварата ще бъдат заети от две тенисистки, получили "уайлд кард".

В Оклънд Чжън спечели титлата с немалка доза късмет. Пенета, която заема 20-позиция в ранглистата на WTA, поиска медицински таймаут още в първия сет, докато водеше с 5/2. В крайна сметка тя успя да спечели първата част. В началото на втората тя поведе с 2/0, но травмата й пречеше да играе на 100%. Наложи се физиотерапевт да й оказва медицинска помощ на няколко пъти и Пенета прецени, че няма как да продължи двубоя.

Успехът изкачи Чжън до 38-а позиция в световната ранглиста. В кариерата си китайката има два полуфинала в турнири от Големия шлем - от Откритото първенство на Австралия (2010) и "Уимбълдън" (2008). Сред успехите й са още титли от Ещорил, Стокхолм (2006), Хобърт (2005), финал във Варшава (2010) и др. Чжън има награда от WTA за най-добро завръщане в тениса през 2008 г

-->